با وجود آگاهی کامل از تشریفات گمرکی، صادرات و واردات کالاها برای شما روند سادهتری خواهد داشت و ترخیص کالا بدون آشنایی با مراحل تشریفات گمرکی ممکن است شما را با مشکلات زیادی مواجه کند که به هدر رفتن زمان و هزینههای شما میانجامد.
تشریفات گمرکی چیست؟
تشریفات گمرکی مجموعه عملیات مربوط به امور گمرکی است، که با پیروی از قوانین انجام خواهند گرفت. به عنوان نمونههایی از این تشریفات، میتوان عملیات مربوط به ترخیص کالاها از کشورهای مبدا و مقصد، اخذ مجوز برای کالاهای خریداری شده از کشورهای خارجی و… را نام برد. تشریفات گمرکی باید در تمامی مرز کشورهای گوناگون انجام شود. در واقع ورود و خروج کالاها از مرزهای کشورها براساس مراحل گمرکی خاصی انجام شده و برای انجام آن به اطلاعات و تجربه کافی در این زمینه نیاز خواهید داشت. ما در گروه گزدرازی با شما همراه هستیم تا تشریفات گمرکی را با بالاترین سطح کیفیت انجام دهید.
مراحل تشریفات گمرکی
بطورکلی تشریفات گمرکی به نوع کالاها بستگی داشته و نیاز به اخذ مجوزهایی از سازمانهای مربوطه دارد که با توجه به نوع کالا باید به آن سازمان برای دریافت مجوز مراجعه نمایید. در ادامه بطور جداگانه توضیحاتی درباره مهمترین مراحل تشریفات گمرکی ارایه خواهیم داد.
ثبت اظهار نامه
تنظیم و ارائه اظهارنامه جهت پشت سر گذاشتن سایر مراحل تشریفات گمرکی ضروری بوده و به قانونی شدن صادرات و ترخیص کالا از گمرک کمک خواهد کرد. پس در اولین مرحله از تشریفات گمرکی باید به واسطه صاحب کالا یا نماینده قانونی اش، یک اظهارنامه در سامانه EPL به صورت آنلاین ثبت شود. پس از پایان مراحل ثبت اظهارنامه، سامانه EPL یک شماره سریال یا شماره کوتاژ دریافت خواهید کرد که باید از آنها پرینت بگیرید. در وارد نمودن اطلاعات مربوطه به سامانه دقت نمایید تا برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از گمرک با مشکل مواجه نشوید.
بیشتر بخوانید: ترخیص بار از گمرک شهید رجایی
احراز هویت و تعیین مسیر
در این قسمت تمامی مراحل احراز هویت و تعیین مسیر در سامانه آنلاین انجام شده و تمامی مراحل به صورت الکترونیک انجام می شود.
کنترل کالاها
در مرحله کنترل کالاهای وارداتی یا صادراتی، بازرسان و کارشناسان، آنها را پس از بررسی، در یکی از مسیرهای سبز، زرد و یا قرمز قرار میدهند. کالاهای مسیرهای زرد و قرمز نیاز به بررسی مجدد دارند. در این هنگام کالاها را با اسنادی که صاحب کالا ارائه داده مطابقت خواهند داد. سپس ارزش اظهاری و سوابق گمرکی نیز دوباره بررسی خواهند شد.
اخذ مجوزهای لازم
جهت ترخیص کالا از گمرک، باید مجوزهای لازم برای همه کالاهای وارداتی دریافت شوند که باتوجه به نوع کالا و کد تعرفه ای کالا، کارشناس مجوز را صادر می نماید. از اصلیترین مجوزهای مورد نیاز میتوان به استاندارد بهداشت، مالیات، ، جهاد، امور پزشکی و... اشاره کرد.
بررسی تعرفه ها و مطابقت با کالا توسط کارشناس
بازرسان، تعرفه گمرکی را با اسناد مرتبط مطابقت داده و مجوزهای کالا را دوباره ارزیابی خواهند کرد و سپس آن را تایید و امضا خواهند نمود.
پرداخت هزینه صدور سند ترخیص کالا
بعد از اخذ تاییدیه نهایی گمرک، صاحب کالا موظف است که به صورت نقدی هزینهای را پرداخت نماید، درواقع اداره گمرک یک پروانه الکترونیکی برای صاحب کالا صادر مینماید که پس از پرداخت هزینههای گمرکی، کالاها از طریق پروانه ثبت شده اجازه خروج از گمرک را خواهند داشت.
اخذ مجوز بارگیری کالا
پس از آنکه سند ترخیص بارگیری کالاها صادر شد، گمرک مجوز بارگیری کالا را صادر نموده و صاحب کالا باید هزینه انبارداری را نیز که شامل مواردی همچون مدت زمان نگهداری از کالاها، تخلیه و بارگیری کالاها و... میشود را بپردازد.
بیشتر بخوانید: واردات با کارت بازرگانی
خروج کالاها از گمرک
بازرسان درب خروج، پروانه الکترونیک و مهر را بررسی نموده و پس از آن ارزیابی مجدد و کارشناسی ارزش و تعرفه کالا را انجام داده و سپس بیجک انبار صادر خواهد شد. بعد از این مرحله میتوانید جهت حمل و نقل کالا وارد محیط گمرک شده و بعد از کنترل بارگیری و وسیله حمل و نقل، اجازه خروج خواهید داشت.
رمز و استعلام پروانه گمرکی
استعلام پروانه گمرکی یکی دیگر از مراحل تشریفات گمرکی است که برای استعلام آن جهت انجام تجارتهای خارجی از شماره سریال اظهارنامه و رمز پروانه استفاده میکنند. شماره سریال و رمز پروانه گمرکی را به شکل یک بارکد از پروانه الکترونیک گرفته و بعد از نمایش آن باید حتما از آن یک پرینت گرفت. در حال حاضر اداره گمرک به جای صدور پروانه کاغذی، پروانههای گمرکی را بطور الکترونیکی استعلام میگیرد.
تشریفات گمرکی صادرات کالا
شیوه انجام تشریفات گمرکی واردات با تشریفات گمرکی صادرات تفاوت زیادی دارد، که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت. مراحل تشریفات گمرکی صادرات به شرح زیر است:
ابتدا اظهارنامه تنظیم شده و تحویل داده می شود. سپس ترخیص کالا از گمرک و صادرات نهایی آن انجام می گردد. بعد از این مرحله پردازش بیرونی (یعنی صادرات مواد اولیه به کشور ثالث، که باید جهت پردازش پیش از واردات دوباره، پرداخت مالیات واردات انجام گیرد) کار انجام شده و در نهایت اجرای امور مربوط به ترخیص کالا از گمرک به مرحله ی آخر می رسد.
تشریفات گمرکی و ترخیص کالا
این نوع از تشریفات گمرکی بین کشور مقصد و گمرک کشور مبدا انجام خواهد گرفت. هر کشور دارای قوانین مختلفی در این زمینه خواهد بود که مختص همان کشور است و شما به منظور گسترش تجارتتان نیاز دارید با فرآیند ترخیص کالا از گمرک و قوانین موجود به خوبی آشنا شوید. وقتی کالاها به مرزهای کشورها میرسند باید آنها را با انجام تشریفات گمرکی از گمرک ترخیص نمایید. اداره گمرک با جمع آوری عوارض گمرکی، حمل و نقل را در داخل و خارج کشور انجام خواهد داد. کالاها پس از ورود به گمرک کشور مقصد، تا زمان ترخیص، در انبار گمرک نگهداری خواهند شد.
بیشتر بخوانید: مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا
تشریفات ثبت سفارش
با ثبت سفارش میتوانید مجوزی را جهت خرید کالای خارجی اخذ نمایید، که در سیستم وزارت بازرگانی ثبت میشود. ثبت سفارش از مراحل اولیه واردات کالا محسوب شده و نیاز به دریافت پیش فاکتور از فروشنده دارد. بطورکلی مراحل ثبت سفارش برای کالاهای وارداتی شامل موارد زیر خواهد بود:
- مرحله 1 آشنایی با تعرفههای کالاها جهت ثبت سفارش
- مرحله 2 اخذ پروفرما از فروشنده کالاها
- مرحله 3 تکمیل فرم ثبتنام با مراجعه به معاونت بازرگانی خارجی
- مرحله 4 اخذ مجوز ورود کالاها توسط جدول مقررات صادرات و واردات از سازمانهای مربوطه
- مرحله 5 گرفتن بیمه نامه مربوطه
- مرحله 6 ثبت سفارش در بانک واسط معامله جهت ثبت سفارش کالا و کارت بازرگانی
- مرحله 7 اخذ مجوزهای قانونی لازم براساس فصل تعرفه در کتاب مقررات صادرات و واردات و سایر قوانین
- مرحله 8 ارائه اصل و کپی پروفرما
- مرحله 9 ارائه بروشور یا کاتالوگ جهت تحلیل کالا
بیشتر بخوانید: ترخیص کالای پزشکی از گمرک
تشریفات گمرکی پرواز های بین المللی
درهنگام یک سفر بین المللی با توجه به این موضوع که از کشور خارج و یا به آن وارد میشوید، گمرک فرودگاه وسایل همراه شما را بررسی نموده تا مطمئن شوند که وسایل و بار غیرمجاز ندارید. در سفرهای خارجی، داشتن بیشتر از پنج هزار یورو ارز، نیازمند اظهار به گمرک است. در صورتیکه به مبلغی بیشتر از این میزان نیاز دارید باید حتما به مقامهای مربوطه اطلاع دهید.
جمع بندی
وقتی در خصوص تشریفات گمرکی صحبت می کنیم، منظورمان همان پروسه هایی است که در گمرک برای امور مختلف مانند ترخیص کالا انجام می شود. به جهت بهبود و تسریع روند تشریفات گمرکی بهتر است با یک مشاور امین و حرفه ای در این زمینه در ارتباط باشید تا به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنید. ما در بازرگانی گزدرازی وبا ارائه مشاوره امور گمرکی و کلیه خدمات بازرگانی قصد داریم که انجام تشریفات گمرکی را برایتان آنقدر دلچسب کنیم که هیچ نگرانی از این بابت نداشته باشید و تجارتی عالی را تجربه کنید.