برای مراجعه به اداره گمرک به منظور بارگیری کالاهای خود از انبارهای گمرک، باید مدارکی را به ماموران و انبارداران آن ارائه دهید، تا موفق به ترخیص کالاهای خود شوید. در حقیقت باید بگوییم که اولین مرحله برای واردات و ترخیص کالا تهیه مدارک لازم برای واردات و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا است. با در نظر گرفتن این موضوع که جمع آوری مدارک مورد نیاز، جهت ترخیص کالا از گمرک بسیار زمانبر است، تعداد زیادی از بازرگانان جهت صرفهجویی در زمان و هزینه، پیش از اقدام به فعالیت تجاری خود با کارشناسان خبره مشورت مینمایند. مشاورین شرکت بازرگانی گزدرازی برای راهنمایی در این زمینه همراه مطمئنی برای شما خواهند بود، پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل در خصوص مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا با شما صحبت کنیم.
جهت دریافت مشاوره در خصوص مشاوره واردات و صادرات با مشاوران ما در ارتباط باشید.
مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا در همه مراحل مربوط به فرآیند واردات و ترخیص کالا از گمرک، برای اثبات قانونی بودن فعالیت تجاری شما ضروری خواهند بود. موارد زیر لیست کامل اسناد و مدارک ترخیص کالا از گمرک است:
- اسناد بارنامه
- ثبت سفارش
- ترخیصیه
- مجوزها و گواهی مبدا
- فاکتور خرید کالا یا سیاهه خرید
- اسناد مربوط به اعلامیههای تامین ارز یا نامه برات
- اسناد پروفرما یا پیش فاکتور
- اسناد نشاندهنده ثبت شدن سفارش در سامانه تجارت
- لیست عدلبندی
- مدارک پرداخت حقوق شرکت حمل و نقل
- اسناد بیمه حمل و نقل کالاها
- اسناد مربوط به بیمه گمرکی کالاها
- کاتالوگ و بروشور کالاها
- پروانه بهرهبرداری شرکتهای تولیدی
- کارت بازرگانی تاجران
- مجوز ورود کالاها به داخل کشور
- مجوزهای سلامت، بهداشت و استاندارد برای کالاهای خارجی
- مجوز ترخیص کالا از گمرک
- کارت حق العمل کاری یا وکالت نامه قانونی ترخیص کار
در ادامه توضیحات بیشتری درباره این مدارک ارائه خواهد شد:
بارنامه
بارنامه را (که سندی قابل معامله است) شرکت حمل و نقل بینالمللی صادر خواهد کرد و بجز مواردی که بین طرفین توافق شده، این سند باید بدون قید و شرط صادر گردد. سند بارنامه دلیل مالکیت به شمار میرود. بارنامه انواع مختلف دارد که عبارتند از:
- بارنامه سراسری (جابه جایی با کامیون و قطار و کشتی)
- بارنامه دریایی (جابه جایی با کشتی)
- بارنامه راه آهن (جابه جایی با قطار)
- بارنامه هوایی (جابه جایی با هواپیما)
- بارنامه حمل مرکب فیاتا
- رسید پست
ثبت سفارش
در این مرحله با ورود به وب سایت www.ntsw.com شروع به ثبت سفارش خود در سامانه ی ملی تجارت و توسعه می نمایید. این بخش بسیار پیچیده است و برای ثبت دقیق سفارشتان لازم است بر تمام قوانین گمرکی تسلط بالا داشته باشید. پیشنهاد ما در ولهه ی اول این است که این بخش را حتما به مشاور بازرگانی خود بسپارید تا بدون کوچکترین خطایی برایتان انجام دهد.
بیشتر بخوانید: ترخیص کالای پزشکی از گمرک
کارت بازرگانی
از مهمترین مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا کارت بازرگانی است که درواقع مجوز ورود کالا به کشور محسوب میشود. تجار باید کارت بازرگانی خود را جهت ثبت سفارش کالا، اخذ مجوزها، تهیه اظهارنامه گمرکی، اخذ برگ سبز گمرکی و غیره به سازمان مربوطه ارائه نمایند.
بیشتر بخوانید: واردات با کارت بازرگانی
گواهی ترخیصیه
به گواهی ترخیصیه Delivery order نیز گفته میشود که این مدرک گواهی انجام تشریفات گمرکی بوسیله صاحب کالا بوده که از طرف شرکت حمل و نقل صادر میشود. اطلاعاتی که معمولا در گواهی ترخیصیه درج میشوند، عبارتند از:
- مشخصات گیرنده
- نام کشتی
- شماره بارنامه و تاریخ صدور
- بندر بارگیری کالاها
- بندر تخلیه کالاها
- نوع و تعداد بستهبندیها
- وزن خالص کالا
- شرح کالا
- شماره فهرست کل بار
- عنوان شرکت کشتیرانی و یا شرکت حمل و نقل
- مشخصات وسیله حمل
پروفرما اینوس یا پیش فاکتور
پروفرما سندی است که اطلاعات کالا، نظیر وزن، تعداد، حجم و نوع کالا در آن ذکر شده و توسط فروشنده کالا صادر و همچنین مهر و امضا میشود. پروفرما یا پیش فاکتور براساس نیاز طرفین معامله تنظیم میشود و فرم واحدی ندارد، اما معمولا شامل موارد زیر خواهد شد:
- شماره و تاریخ پروفرما (تاریخ صدور پیش فاکتور)
- اطلاعات کامل کالا (کیفیت، کمیت، مقدار و تعداد و وزن خالص و ناخالص کالا)
- مشخصات و آدرس کامل فروشنده و خریدار
- شماره تعرفه گمرکی کالا
- هزینه پیش فاکتور همراه با ذکر نوع ارز، هزینه بستهبندی، تفکیک قیمت خالص کالا، ابعاد و هزینه حمل و نقل کالا
- مبدا و مقصد کالا
- تاریخ تحویل کالا
- روش انتقال محصول از وسیلهای به وسیلهای دیگر
- روش پرداخت هزینه کالا به شکل حواله، برات یا اعتبار اسنادی
- موارد مربوط به بازرسی بینالمللی کالا
- اعتبار پیش فاکتور
- خدمات پس از فروش
- توافقاتی همچون ضمانتنامه حسن انجام کار و...
- گواهی مورد نیاز نظیر لیست بستهبندی و شرایط گواهی مبدا و...
بیشتر بخوانید: هزینه ترخیص کالا از گمرک
لیست عدل بندی یا پکینگ لیست
در packing list اطلاعات مرتبط با محتوای محموله، روش حمل، نوع بستهبندی کالاها و... درج شده و این سند نیز توسط فروشنده کالا صادر میشود. از مزایای استفاده از پکینگ لیست میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
قابل مشاهده بودن تعداد کالاهای ارسال شده در فهرست عدلبندی جهت اثبات بارنامه داخلی و کسب گواهی مبدا
وجود جزئیات مورد نیاز برای انجام بخش الکترونیکی صادرات کالا
بکارگیری از آن جهت شمارش محصول در گمرک مقصد
گواهی مبدا
یکی از مدارک لازم برای واردات و ترخیص کالا که توسط اتاق بازرگانی صادر میشود و محل تولید کالای وارداتی را تعیین میکند، گواهی مبدا است. گواهی مبدا، شامل اسم کشور تولیدکننده کالا و اطلاعات ضروری کالای خریداری شده مانند وزن، تعداد و شکل بستهبندی و همچنین شماره اعتبار اسنادی خواهد بود.
مجوزهای قانونی
انواع کالاهای وارداتی با توجه به کاربرد، نوع و کشور تولیدکننده آنها، به اخذ مجوزهای قانونی خاصی از کشور مقصدشان احتیاج خواهند داشت.
گواهی بازرسی کالا
گواهی بازرسی کالا به عنوان یکی از مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا ،کیفیت و اصالت کالای وارداتی را تایید نموده و معمولا برای واردات کالاهایی همچون محصولات گوشتی، کالای فاسدشدنی و تجهیزات صنعتی به این گواهی نیاز پیدا خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: ترخیص از بندر شهید رجایی
بیمه نامه
بیمه نامه از طرف شرکت بیمه صادر شده و نشان میدهد که کالای تجاری وارداتی در برابر هر نوع آسیبی بیمه شده است. اطلاعاتی که در بیمه نامه درج خواهند شد عبارتند از:
- تاریخ اتمام قراردادها
- نام بیمهگر و بیمه گذار آن
- موضوع و مشخصات بیمه
انواع بیمه نامه باربری نیز به شرح زیر خواهد بود:
- بیمه باربری داخلی
- بیمه باربری بینالمللی
- بیمه باربری وارداتی و صادراتی
- بیمه باربری ترانزیت
- بیمه باربری دریایی
- بیمه باربری زمینی
مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا در مراحل مختلف
برای ترخیص کالا از گمرک، بعد از توافق با فروشنده و پیش از آغاز مراحل مربوط به واردات کالا، باید مدارک مربوط به کالا را که شامل برگه ترخیصیه، بارنامه (حاوی تعداد و وزن ناخالص و علامت کالاها، نوع بستهها و تعداد کانتینر)، قبض انبار، پیش فاکتور، فاکتور، لیست عدلبندی و... میشوند را تهیه نمایید. صاحب کالا نیز باید اصل کارت بازرگانی، اصل کارت ملی، کپی تمام صفحههای کارت بازرگانی و مواردی از این دست را همراه خود داشته باشد. نماینده صاحب کالا هم میبایست اصل و کپی وکالت نامه محضری، اصل و کپی کارت ملی، اصل و کپی معرفینامه و کپی دفترچه بیمه خود را آماده داشته باشد. لازم به ذکر است، که ثبت اظهارنامه کالا به شکل الکترونیکی بوده و باید آن را در سامانه تجارت بارگذاری کنید. اگر قصد دارید در مورد مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا اطلاعات بیشتری کسب کنید، با کارشناسان ما در گروه بازرگانی گزدرازی تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
هزینههای جمع آوری مدارک ترخیص کالا
برای جمع آوری اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا باید هزینههایی را پرداخت کنید، تعدادی از این هزینهها به شرح زیر خواهند بود:
- هزینه ثبت سفارش کالا و اخذ کد مربوطه
- هزینه اخذ مجوزهای مختلف، متناسب با نوع کالا
- هزینه تهیه بارنامه و بیمه نامه کالا
- هزینه تهیه گواهی مبدا و قبض انبار
بیشتر بخوانید: ترخیص کالا به صورت پته
سخن پایانی
اگر می خواهید امور مربوط به ترخیص کالایتان به درستی انجام شود، پیشنهاد می کنیم که راسا اقدام نکنید و حتما از مشاوران امین و مورد اعتماد ما در بازرگانی گزدرازی کمک بگیرید. این امر باعث می شود که هم در هزینه هایتان صرفه جویی بیشتری گردد و همچنین در کمترین زمان ممکن کارتان انجام شود.